Rady a tipy

Superpotravina včelí peľ

Superpotravina včelí peľ sú peľové zrná rastlín, zbierané, spracované a uložené včelami do buniek plástov, určených k výžive včelstva. Vďaka svojmu zloženiu je považovaný za najkomplexnejšiu potravinu 21. storočia a za najväčší prírodný antioxidant.

Obsahuje 185 živín s 22 aminokyselinami, ďalej tisíce rôznych enzýmov, hormónov, vitamínov, aminokyselín a ďalších látok.  V prírodnej liečbe a prevencii má včelí peľ mimoriadne dôležité postavenie so širokým spektrom použitia.

Blahodárne účinky včelieho peľu

  • prírodný prostriedok na zlepšenie imunity – bez vedľajších účinkov,
  • pomáha pri klimakterických problémoch,
  • pôsobí ako antibiotikum,
  • zlepšuje stav organizmu pri schudnutí,
  • stimuluje myšlienkovú činnosť,
  • zlepšuje chuť do jedla,
  • pracuje ako elixír mladosti – spomaľuje proces starnutia,
  • dobre účinkuje pri ochorení prostaty,
  • zabraňuje únave – zvyšuje energiu,
  • redukuje opuchy kĺbov a končatín.

Obsiahnuté látky

Včelí peľ obsahuje približne 20 % proteínov10 aminokyselín a takmer 30 minerálnych látok. Z vitamínov v ňom nájdete množstvo vitamínov skupiny B a vitamíny A, C, D, E a K. Ďalej obsahuje  enzýmy, nukleové kyseliny, organické kyseliny, minerály, silice, farbivá. Tento čisto prírodný produkt obsahuje takmer všetky živiny, ktoré potrebujeme.

  • vitamíny – B komplex (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, čo je kyselina listová, a B12), vitamín A vo forme ß-karoténu, C, D, E a K
  • minerálne látky – horčík, draslík, vápnik, železo, fosfor, chlór, mangán a niekoľko ďalších
  • enzýmy – až cez 100 rôznych enzýmov
  • aminokyseliny – metionín, lyzín, treonín, histidín, leucín, izoleucín, valín, fenylalanín a tryptofán
  • sacharidy – glukóza, fruktóza, škrob, celulóza, kys. pyrohroznová a podobne
  • tuky – esenciálne mastné kyseliny (kys. linolová, linolénová a arachidonová)

Dávkovanie

1 kávová alebo čajová lyžička včelieho peľu denne. Ráno nalačno, najlepšie 15 minút pred jedlom. Zapiť vodou alebo čajom, dobre požuť, aby sa rozdrvil obal na zrniečkach včelieho peľu a preltnúť. Telo potom z neho viac vyťaží. 1 plná lyžička obsahuje 5 g peľu, polievková 15g včelieho peľu.

TIP: Peľ môžete rozpustiť aj v mede, prípadne si ho dať do jogurtu či do smoothie. Nie každému totiž jeho chuť vyhovuje.

Doba užívania

Konzumácia 200 g pohára so včelím peľom trvá asi mesiac. Následne s týždňovou prestávkou. Cyklus je možné opakovať počas celého roka.
Neodporúča sa užívanie včelieho peľu na noc alebo neskoro večer.

Odporúčame užívať iba včelí peľ z krajiny prípadne jeho blízkeho okolia kde trvalo žijete, neodporúčame dovozový včelí peľ zo zahraničia, pretože môže spôsobiť alergické reakcie z dôvodu že vaše telo nie je zvyknuté na tieto rastliny a na peľ z nich.

Skladovanie

Včelí peľ skladujeme v tmavej, suchej miestnosti pri teplote nižšej ako 22 °C alebo v chladničke.
Chráňte pred slnečným žiarením a vlhkosťou. Peľ, podobne ako med, nasáva vlhkosť a pachy z ovzdušia.
Po jednom roku uskladnenia stráca peľ 75% svojich vlastností, preto ho odporúčame spotrebovať do jedného roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *