Rady a tipy

Ako si zlepšiť trávenie ?

Trávenie je veľmi háklivá téma ktorej sa vyhýbame a neradi sa o nej rozprávame aj keď priamo ovplyvňuje náš život. Pri nesprávnom fungovaní, pri problémoch s trávením ako sú nafukovanie , zápcha a hnačka pociťujeme diskomfort. Každého z nás občas potrápia problémy ako sú nafukovanie, bolesť v žalúdku, pálenie záhy, pocity ťažoby, hnačka, alebo zápcha. Pozornosť by sme mali venovať v prípade že sa niektoré z týchto problémov začnú vyskytovať pravidelnejšie a vo väčšej intenzite, pretože môžu prerásť do niečoho závažnejšieho. Ale ľudia pri častých problémoch nadobúdajú pocit, že je to úplne normálne…

Zmena stravovacích návykov

Zmenou stravovacích návykov vieme priamo ovplyvňovať naše trávenie. Väčšina z nás sa stravuje minimálne 3x denne z čoho vyplýva, že máme možnosť 3x denne ovplyvniť svoje trávenie, pretože jedlo je silný nástroj, ktorý priamo ovplyvňuje naše fungovanie, či už level energie ktorú máme počas dňa, takisto z dlhodobého hľadiska náš výzor, ale hllavne stv nášho zdravia, imunity a vitality.

Strava podporujúca trávenie

Trávenie môžeme podporiť vyváženou a rozmanitou stravou, ktorá obsahuje podiel surovej stravy (zelenina, ovocie) ktoré obsahujú enzýmy podporujúce lepšie strávenie potravy, čím nezaťažujeme organizmus, ale mu uľahčime spracovanie. Trávenie môžeme podporiť pridaním korenín podporujúcich trávenie ako sú napríklad kurkuma, rasca, aníz, fenikel a iné… Napríklad rasca je známa ako veľmi účinný pomocník pri nafukovaní a pri črevných ťažkostiach. Veľmi účinne podporíme trávenie a posilníme organizmus vývarmi z kostí a zeleniny s pridaním korenín ako sú koriander, cesnak, bobkový list, čierne korenia a podobne. Ďalšia veľmi dôležité časť je udržiavať črevnú mikroflóru v dobrom stave. Črevnú mikroflóru podporíme prírodnými produktami ako sú bryndza, fermentované (probiotické) mliečne výrobky a včelím chlebom Pergou, ktorá je účinná pri poruchách tráviaceho traktu a dysbakterióze. Regeneruje a normalizuje prospešnú črevnú mikroflóru,  v organizme nastáva zlepšenie metabolických procesov.

10 návykov správnej výživy podľa WGO (svetovej gastroenterologickej spoločnosti)

  • jedzte menšie porcie jedla, bez navyšovania kalorickej hodnoty
  • nájdite si dostatočný čas na jedenie a žujte jedlo pomaly
  • zaraďte vlákninu do svojho jedálnička, zaraďte väčšie množstvo ovocia a zeleniny denne, zvýšte príjem strukovín a celozrnných produktov
  • zvýšte príjem omega 3 mastných kyselín (ryby a rastlinné oleje)
  • znížte príjem mastí, nekvalitných tukov, vyprážaných a údených jedál
  • preferujte mäso s nižším obsahov tukov (kuracie, morčacie, zajačie)
  • konzumujte nízkotučné a fermentované (probiotické) mliečne výrobky
  • zvýšte príjem čistej vody na 2-3 litre denne a znížte príjem kávy, alkoholických nápojov, sladených limonád a pod…
  • pravidelne cvičte, prechádzajte na čerstvom vzduchu a nefjčite
  • udržiavajte ideálny index (BMI)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *